mis Grosi het's scho so gmacht, jede mues es wüsse

------------------------------------------------------------------------------------
1) Teigware choche: bitz öl im wasser verhinderet schuum / überchochends wasser.
Und: wenn zB. e härdöpfel mitchochsch, verlüre d'spaghetti weniger stärki und chlebe nachher viel weniger.
2) Eier choche: e schuss essig im wasser verhinderet, dass d'schale zerspringt.
3) Gmües choche: d'Farb vom gmües bliibt erhalte, wenn bitz natron derzue tuesch.
4) Shit, sauce versalze: härdöpfel nähme salz uuf - drum chamer bi dünne sauce salz entzieh, indem mer härdöpfel halbiert und mitkocht.
wenn d'sauce eher dick isch, cha bitz zucker und rahm hälfe (und bitz wasser zum strecke).
5) Roti händ vo de rande: vorem schniide händ mit (olive-)öl iiribe.
6) Zwiebel/Knobli-gruch a de händ: stahlseife chaufe. geit besser als alles andere.
7) Sauce&suppe: es git FAST garnüt, wo zwieble, knobli und fond/bouillon nid e gschmacklichi verbesserig sii. fond/bouillon immer besser selber mache und süscht luege, dass es ohni glutamat isch.
Sauce mit Mehl drin (klassische Wissi Sauce halt): immer mit chaltem Wasser ablösche (hilft gäge gchlümpli) und we de gnue Butter nimmsch am afang, hesch eh weniger chlümpli. Also wenn steit mit Boullion ablösche: Nimmsch ds chalte Wasser und duesch ds Bouillon ersch nächer derzue.
8) Salat-dressing isch z'dünn: senf oder honig helfe binde.
9) Früschi chrüter: immer ersch am schluss drii und nurno 3mal umrüehre, süsch sind vitamin und ätherischi öl/gschmack futsch. es mues 3mal sii - isch magischi formle.
10) Chueche bache mit nüss/frücht drin: nüss etc. sinke nid ab, wenn mer sie vorher im mehl dreiht.
11) Hackfleisch: Hackfleisch in Portione ganz heiss abrate. Ds Portioniere hilft gäge ds Wasserzieh.
12) Pelz: Pilz tröchne cha meh au im Umluft Bachofe: 50-80 Grad istelle, e Holzflöffel (potz holzlöffel und zipfelchappe) ichlemme, Pilze uffenes Blech mit Bachpapier i fine Streife lege und warte bis si troch si. Je nach Pilz schmöckts teilwis chli wie ir Stützlisexkabine im Schmuddelchino, chunt aber guet.